Zorgvragen ABC‎ > ‎

Zweten

Wat is zweten?
Bij zweten verlaat vocht het lichaam via de huid. Deze transpiratie is een methode van het lichaam om af te koelen. De mate van transpiratie verschilt van persoon tot persoon. Het zweten treedt soms ook op als er geen afkoeling nodig is.

Wat zijn de symptomen en klachten?
Zweet wordt door zweetklieren geproduceerd. Die zijn bijna over het hele lichaam te vinden. Onder de oksels en in de liezen komt een specifiek soort zweetklieren voor. Dat soort produceert zweet met een sterke geur. Wanneer het lichaam te veel zweet maakt, dan is de huid nat. Dat gebeurt voornamelijk onder de oksels, in de liezen en op het voorhoofd. Het zweet geeft een typische geur af. Vooral de geur van zweetvoeten kan onaangenaam zijn.

Mogelijke oorzaken
Te veel zweten kan optreden bij lichamelijke inspanning, soms zelfs als de inspanning gering is, emotionele opwinding of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Op de huid leven leven bacteriën. Wanneer de huid warm en vochtig is, dan gedijen bepaalde bacteriën goed. Zij produceren dan stoffen die sterk ruiken. In de oksels en liezen zitten bepaalde klieren die de bekende zweetgeur afgeven. Vrouwen in de overgang hebben soms last van opvliegers en met name 's nachts zweetaanvallen.

Raadpleeg uw huisarts in een van de volgende gevallen:
  -   De klachten zijn zo ernstig dat uw dagelijks leven wordt verstoord.

Wat kun u er zelf aan doen?
  -   Regelmatig wassen en schone kleren aantrekken. 
  -   U kunt een deodorant gebruiken om een zweetlucht te maskeren. 
  -   Vermijd synthetische, slecht absorberende kleding. Kies in plaats daarvan voor wol of katoen.

Welke producten kunt u gebruiken?
Er zijn aanstipvloeistoffen met salicylzuur. Deze maken het bovenste huidlaagje week, waarna het kan worden afgeschraapt. Tegelijk wordt de activiteit van het virus afgeremd. Bescherm bij gebruik van salicylzuur de gezonde huid rondom de wrat. Dat kan met vaseline of met een pleister waarin een gaatje is gemaakt om bij de wrat te kunnen. Sluit het flesje salicylzuur na gebruik onmiddellijk af.

Indien de behandeling met salicylzuur niet effectief is kunt u overwegen de wrat te laten bevriezen met vloeibare stikstof door de huisarts. Deze behandeling kan wel pijnlijk zijn, en er zijn vaak meerdere behandelingen nodig. U kunt ook zelf de wrat bevriezen met een mengsel van dimethylether en propaan. Lees voor gebruik zorgvuldig de aanwijzingen op de verpakking.

Verantwoording
Op de pagina Bronvermelding vindt u terug op welke bronnen deze informatie is gebaseerd.

Uitsluiting van aansprakelijkheid (Disclaimer)