Wat wij doen‎ > ‎

Geestelijke gezondheidszorg

In onze praktijk werken 2 praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg, afgekort POH-GGZ. De POH-GGZ is er voor psychische en psychosociale klachten. Deze klachten komen veel voor; denk aan stress, somberheid, relatie-, werk- en/of opvoedingsproblemen. Maar ook aan aandoeningen zoals een angststoornis, depressie, burn-out, verslaving of onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK). Deze klachten en aandoeningen kunnen uw stemming en prestaties en daarmee de kwaliteit van uw leven negatief beïnvloeden. Gelukkig kunnen de meeste klachten goed behandeld of hanteerbaar gemaakt worden met een kortdurende behandeling door de POH-GGZ.

Eerste gesprek met de huisarts

Heeft u psychische en/of psychosociale klachten? Maak dan eerst een afspraak bij uw huisarts en vraag om een dubbel consult. De huisarts inventariseert uw klachten en bepaalt samen met u welke zorg u nodig heeft. De huisarts kan u vervolgens verwijzen naar de POH-GGZ.

Eerste gesprek met de POH-GGZ
De praktijkondersteuners-GGZ zijn opgeleide zorgverleners met kennis en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg. Hierdoor kunnen zij een beter beeld van uw klacht krijgen en een voorstel doen voor behandeling. Meestal kan de POH-GGZ zelf behandeling en begeleiding bieden. Soms is het advies om door te verwijzen, Een eerste gesprek duurt ongeveer 45 minuten. Neemt u plaats in onze wachtkamer, u wordt daar opgehaald.

Begeleiding door de POH-GGZ
De begeleiding bestaat uit enkele vervolggesprekken (ongeveer 5 gesprekken) van 30 minuten. Soms is aanvullend onderzoek nodig. Wij maken ook gebruik van ‘E-health’; zo kunt u thuis via uw computer meer te weten komen over uw klachten en opdrachten maken. Ook is er de mogelijkheid om (als u daar toestemming voor geeft) te overleggen met een psychiater, bijvoorbeeld over medicatie of verder onderzoek. Regelmatig vindt er overleg plaats tussen de POH-GGZ en de huisarts. De huisarts blijft eindverantwoordelijk voor de zorg die de POH-GGZ biedt. Na ca. 5 gesprekken evalueert de POH-GGZ samen met u de begeleiding. Zijn er nog meer gesprekken nodig? Kan er worden afgerond? Is het verstandig om u door te verwijzen?

Kosten
Aan de gesprekken met de POH-GGZ zijn geen kosten verbonden. Aangezien het om huisartsenzorg gaat, is deze zorg ook vrij van eigen risico.

Annuleren van een afspraak
Indien u verhinderd bent, is het belangrijk dat u minimaal 24 uur van tevoren afbelt. De tijd die voor u gereserveerd is, kan dan nog beschikbaar worden gemaakt voor iemand anders. Tel: 0341 - 422214
Let op: indien u zonder afmelding niet verschijnt op uw afspraak, brengen wij kosten in rekening, u ontvangt dan een ‘No-show’ factuur van €20,-.

Tevredenheid en klachten
Het is belangrijk dat u tevreden bent over de begeleiding door de POH-GGZ. Als u niet tevreden bent, bespreek dit dan met de POH-GGZ en/of uw huisarts.

Onze praktijkondersteuners-GGZ
Lucia Dam (psycholoog): spreekuur op maandag en woensdagmiddag 
Jackie de Jong (sociaal psychiatrisch verpleegkundige): spreekuur op woensdag

Comments