Wat wij doen‎ > ‎

Chronische zorg

Het werk van de huisartsen is de laatste jaren sterk veranderd. Huisartsen krijgen steeds meer werk. Dat wordt veroorzaakt door het toenemend aantal chronische patiënten met aandoeningen als Diabetes, Astma en chronische longaandoeningen (COPD). Andere belangrijke factoren zijn de wachttijden voor opname in het ziekenhuis of verpleeghuis, wachttijden voor hulp van de thuiszorg en het beleid van de ziekenhuizen om patiënten eerder naar huis te sturen. Dit betekent allemaal extra werk voor de huisarts.
Onze praktijkondersteuners, Hélene Ursem en Eveline van Dijk, begeleiden, behandelen en controleren patiënten met chronische ziektes zoals diabetes, Astma/COPD en hart- en vaatziekten. 

Taken van de praktijkondersteuner 

De praktijkondersteuners werken zelfstandig en doen spreekuren, huisbezoeken, voorlichting en instructie. Om u een idee te geven wat de praktijkondersteuner kan doen:
  • Specifieke spreekuren voor chronische patiënten 
  • Ouderenzorg 
  • Bezoeken van patiënten thuis of in het ziekenhuis 
  • Contacten onderhouden met ziekenhuis en thuiszorg.

Opleiding van de praktijkondersteuner

De praktijkondersteuner heeft een opleiding op HBO-niveau gevolgd en een aanvullende opleiding tot praktijkondersteuner. U kunt dit vergelijken met een gespecialiseerde verpleegkundige, die zelfstandig werkt. De praktijkondersteuner is in staat zelf een oordeel te vormen over de toestand van een patiënt en kan de patiënt begeleiden en voorlichten. 

Samenwerking met de huisarts 

De praktijkondersteuners hebben frequent overleg met de huisarts over alle patiënten. De huisarts blijft eindverantwoordelijk voor de behandeling.